TITKOK SZIGETE EGY ÚJ HOBBI KEZDETÉN EGY MÁSIK VILÁG TITKA

Dévényi Marianna weblapja: egy új titkot fedeztem fel! Képeim, és szerkesztéseim. Blogok, versek, képek, idézetek, és minden olyan dolog, ami érdekel, és felkelti a figyelmemet.

MÁTYÁS, A JÉGTÖRŐ

Február 24.-e Mátyás nap. Családomban több Mátyás is élt, él! Első, az én számomra, Édesapám!
Bátyám, és a Fia is Mátyás.
Érdekes, hogy ma már nem is olyan sokan adják ezt a nevet fiuknak. Habár nem is olyan régen, talán pár napja, két fiatal szaladt el mellettem, és a hátsó az első után kiáltott:
„Várj meg Matyi!”
Régen hallottam már, hogy valakit így szólítsanak.
Akkor eszembe jutott, hogy a napokban lesz Mátyás nap, vagy is Édesapám névnapja. Ez inspirált arra, hogy kicsit utánanézzek ennek a névnek, és a hozzátartozó bibliai, népi hitnek. Ez ösztönzött arra, hogy az alábbi Magyar Kurír részletekből egy kis emléket állítsak nevüknek.
 
1330187316.jpg
 
Részletek a „Magyar Kurír” híreiből.
 
„Február 24-e Szent Mátyás apostol ünnepe. A Lévi nemzetségéből, Betlehemből származó Mátyás tudós ember volt. Az Úr tanítványai közé tartozott: követte Jézust „János keresztségétől fogva egészen mennybevétele napjáig”. Sorshúzással választották az apostolok közé, Júdás helyébe, hogy velük együtt „tanúskodjék Krisztus föltámadásáról” – olvashatjuk az Apostolok Cselekedetei első fejezetében.”
 
matth_rubens.jpg
"….."
Az emberek képzelete kapcsolatot teremtett Mátyás apostol ünnepe és a közeledő tavasz között, így lett Szent Mátyás apostol Jégtörő Mátyás, mondván, hogy „az ő szekercéje töri meg a jeget, a tél hatalmát”.
 
jegtoro.jpg
"…….."
Sok népi hiedelem és szokás fűződik nevéhez és ünnepnapjához. Szokás mondani, hogy „ha Mátyás jeget talál, töri, ha nem talál, csinál”. Ha Mátyás napján még fagy, akkor a jégtörő éleztetni adta a csákányát. A néphagyomány szerint az apostol ezen a napon osztja ki a sípokat a madaraknak, hogy újra énekeljenek. A Mátyás-napi időjárásból lehet jósolni az éves termésre, tojásszaporulatra. A hideg idő jó termést jelent, a szeles pedig kevés tojást. Ha Mátyáskor esik, akkor a jég elveri majd a termést, a szőlő savanyú lesz. A Mátyás napján fogott hal az egész évi szerencsés halászat előjele. A szökőnapot a régiek Mátyás ugrásának hívták, mivel február 24-én toldottak be egy napot, így Mátyás ünnepe február 25-ére csúszott.
"…………."
 
matyaskiraly.jpg
 
A szent és a név magyarországi népszerűségét Mátyás király is nagyban növelte. A szentek nevei mindig is kedveltek voltak, hiszen a kisgyermekek nem kaphattak pogány nevet. Azt a keresztény nevet kapták, amelyik szentnek születésük napján épp az ünnepe volt: így lett a gyermek védőszentje. Hunyadi Mátyás e napra virradóra született, és az akkori szokás szerint ezért kapta a Mátyás nevet.
© Híreink „Magyar Kurír” forrásmegjelöléssel szabadon felhasználhatók (magyarkurir.hu).
 
 
 061_fa_negy_evszak_kepei.gif
 
Fontos még, hogy ezután nemsokára jön a tavasz! Elolvad a hó, felmelegszik az idő, nyílik a hóvirág, utána az ibolya. Rügyek pattannak a fákon, és dalolni kezdenek a fekete rigók. Csodálatos hangjuk van korareggel, szinte betöltik az egész várost!
 
1254224651_24.gif
 

Kányádi Sándor: Feketerigó

Ablakomban nagy a hó, halihó!–
ott sétálgat egy feketerigó.
 
Jár a szeme: oda néz, ide néz:
sétálgat, mint egy igazi zenész.
 
De most nekünk nagy a hó, halihó!–
nem fuvoláz a feketerigó.
 
Egyet-kettőt csitteget, csetteget,
kifizeti ennyivel a telet.
 

Zelk Zoltán: Hóvirág

 

Jó hogy látlak hóvirág,
megkérdezem tőled,
mi hírt hoztál, mit üzensz
erdőnek, mezőnek?
 
Szedd a szárnyad szaporán,
vidd a hírt madárka,
útrakelt már a tavasz,
itt lesz nemsokára.
 

 

feketerigo.jpg hovirag.jpg
 
1254224651_24.gif
 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 58
Tegnapi: 199
Heti: 623
Havi: 1 937
Össz.: 536 652

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: Mátyás a jégtörő
TITKOK SZIGETE EGY ÚJ HOBBI KEZDETÉN EGY MÁSIK VILÁG TITKA - © 2008 - 2018 - szerkesztek.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével a weboldalkészítés gyors! Itt kezdődik a saját weboldalkészítés!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: két farkas amelyiket eteted - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »