TITKOK SZIGETE EGY ÚJ HOBBI KEZDETÉN EGY MÁSIK VILÁG TITKA

Dévényi Marianna weblapja: egy új titkot fedeztem fel! Képeim, és szerkesztéseim. Blogok, versek, képek, idézetek, és minden olyan dolog, ami érdekel, és felkelti a figyelmemet.

Húsvéti szokások

aldunnep.jpg

 A Biblia alapján

Az eredeti zsidó ünnepről az Ószövetségben olvashatunk. Ennek a lényege röviden az, hogy a zsidó nép Egyiptomból való szabadulásának emlékére rendelte Isten az ünnepet az alábbi rendtartás szerint:
Egy hétig a szabadulás előtt csak kovásztalan kenyeret ehettek a zsidók, tehát a tilalom nem a húsra vonatkozott, hanem a kovászra. A szabadulás napján az egy esztendős bárányt (vagy kecskét) tűzön sütve kellett elkészíteni, tilos volt a nyers és a vízben főtt hús fogyasztása.(lásd 2Móz 12)
 
www.tvn.hu_0e3827c110613d06df3492a4179fe454.png
 
A katolikus hívők Jézus negyven napos böjtjére emlékezve nem fogyasztanak húst, ez az eredeti böjt azonban nem ilyen volt, hiszen Jézus a sivatagba nem vitt kenyeret és vizet sem, mert a kísértő azt kérte tőle, hogy változtassa a köveket kenyérré, ha tehát lett volna nála kenyér, ez nem lett volna kísértés. Jézus azonban így válaszolt a kísértésre: "Nem csak kenyérrel él az ember, hanem minden igével, amely Istennek szájából származik." (Máté 4,4)
 
husvet-w1.jpg
 
Tehát itt is megerősítést nyer az, hogy kenyeret nem fogyasztott. Ahogyan Mózes sem, amikor a Sinai hegyen "ott vala az Úrral negyven nap és negyven éjjel, kenyeret nem evett, vizet sem ivott." (lásd 2Móz 34,28)
 
1333738658_69.png
 
Népszokások
 
Húsvétvasárnap
Ehhez a naphoz tartozott az ételszentelés hagyománya. A délelőtti misére letakart kosárral mentek a hívők, melyben bárányhús, kalács, tojás, sonka és bor volt. A húsvéti bárány Jézus áldozatát, a bor Krisztus vérét jelképezi. A tojás pedig az újjászületés jelképe. Az egészben főtt tojás ugyanakkor a családi összetartást is jelképezi. A magyar néphagyomány szerint a családtagoknak együtt kellett elfogyasztaniuk a húsvéti tojásokat, hogy ha valamikor eltévednének az életben, mindig eszükbe jusson, hogy kivel fogyasztották el a húsvéti ételeket, és mindig hazataláljanak. A húsvét ünnepe akkora ünnep az egyházban, hogy nem egy napon keresztül, hanem nyolc napon keresztül ünnepelik. Utána még több héten át húsvéti idő van.
 
husvet_skanzen.jpg
 
Húsvéthétfő
Ezen a napon sok népszokás él, például a locsolkodás, a hímes tojás ajándékozás. A víz megtisztító, megújító erejébe vetett hit az alapja ennek a szokásnak, mely aztán idővel, mint kölnivízzel való locsolás maradt fenn napjainkig. Bibliai eredetet is tulajdonítanak a locsolkodás hagyományának, eszerint a Krisztus sírját őrző katonák a feltámadás hírét vevő, ujjongó asszonyokat igyekeztek lecsendesíteni úgy, hogy lelocsolták őket. Régi korokban a piros színnek védő erőt tulajdonítottak. A húsvéti tojások piros színe egyes feltételezések szerint Krisztus vérét jelképezi. A tojásfestés szokása és a tojások díszítése az egész világon elterjedt. Más vélekedések szerint a húsvét eredetileg a termékenység ünnepe, amely segítségével szerették volna az emberek a bő termést, és a háziállatok szaporulatát kívánni. Így kötődik a nyúl a tojáshoz, mivel a nyúl szapora állat, a tojás pedig magában hordozza az élet ígéretét. A locsolkodás is az öntözés utánzásával a bő termést hivatott jelképezni.
 
www.tvn.hu_3b0c5f18384825dbebcbab996e94c185.jpg
 
A húsvét jelképei, szimbólumai
 
A legelterjedtebb szimbólum a tojás, mivel az a termékenységet, új életet juttatja eszünkbe. Gyakori a tojások színezése, a "piros", vagy "hímes" tojás, mely már az ősi Babilonban is megjelent. Később az egyiptomi templomokat is velük díszitették tavasszal
A tojás, ahogy a nyúl is, már az ókor óta termékenységi szimbólumok: mivel a nyulak nagyon sok utódot nevelnek fel, a tavaszi napforduló idején a föld megnövekvő termékenysége jelképének tartották őket. 
A tojás az élet újjászületésének, a termékenységnek legősibb jelképe. Bármilyen kicsi is, képes a világegyetem nagyságát, s az élettelenből az élőbe való átmenet rejtélyét jelképezni. Fontos szerepe van a húsvéti étrendben is, de a tojások színezése, díszítése is régi korokra nyúlik vissza. A leggyakrabban használt szín a piros, magyarázatát a színek mágikus erejébe vetett hit adhatja. A pirosnak védő erőt tulajdonítottak. A tojások piros színe egyes feltevések szerint Krisztus vérét jelképezi. A tojásfestés szokása, s a tojások díszítése az egész világon elterjedt.
 
5.jpg
 
A nyúl szintén a termékenység szimbóluma. Húsvétkor sok helyen kisnyulat ajándékoznak a gyermekeknek. A húsvéti nyúl, vagy húsvéti nyuszi, a húsvéti ünnephez kötődő figura. A gyermekek „hisznek” a húsvéti nyúlban, amely tavasszal, általában húsvétkor, titokban, mint a Mikulás, ajándékot hoz nekik. A keresztény kultúrkörben elterjedt szokás a húsvéti nyulat ábrázoló képeslapok küldése. Húsvét előtt az áruházakban slágertermék a színesbe csomagolt csokoládényúl, tojás és a plüssnyulak. Magyar nyelvterületen a húsvéti locsolóversek gyakori szereplője.
 
1353253920_64.png
 
A fészekrakás ötlete valószínűleg onnan ered, hogy a nyugati kultúrákban ábrázolt nyúl általában a Lepus fajhoz tartozik, amely abban különbözik más nyúlfajoktól, hogy nem üregben él, hanem fészket rak, kicsinyei nyitott szemmel születnek, teste nagyobb és füle hosszabb.
 
1362328836_99.png
 
A másik eredete a húsvéti locsolásnak a víz tisztaságába, megújító erejébe vetett hit. Sokáig élt a hagyomány, hogy a lányokat a legények a kúthoz vonszolják, majd hideg vízzel, vödörből meglocsolják őket. Sok baj származott azonban ebből a régi szokásból, mert a lányok gyakran megfáztak, tüdőgyulladást kaptak. Így az évek során megkopott ez a módszer, és helyét átvette a kölnivizes locsolás. Visszafogottabb, polgárosodott formában tehát a mai napig fennmaradt a régi népszokás.
 
 husveti_locsolkodas.jpg
 
A liliom is ősi pogány szimbólum, a termékenység jele. A húsvét szimbóluma még a gyertyák, amik az ilyenkor rakott, nagy tüzekre emlékeztetnek.
  
110px-cierge-oeuf-super.jpg 0_virag_f_liliom.png

A legősibb húsvéti jelkép a bárány. Eredete a Bibliában keresendő. Az ótestamentumi zsidók az Úr parancsára egyéves hibátlan bárányt áldoztak, s annak vérével bekenték az ajtófélfát, hogy elkerülje őket az Úr haragja. A húsvéti bárány Jézust is jelképezi. A Bibliában Krisztus előképe volt az a bárány, amelyet a zsidók Egyiptomból való kimenetelük alkalmával ettek, és amelyet nap, mint nap, feláldoztak a jeruzsálemi templom oltárán.

A Magyar Húsvéthoz tartozik még a tavasz első virága, a barka, melyet szokás megszentelni.

 

5barkaag.png www.tvn.hu_a26dc7c1369d1b663f226146c3152887.jpg

Húsvéti sonka főzése.

- A főzés előtti napon áztassuk be annyi vízbe, amennyi ellepi. Erre azért van szükség, hogy ne legyen annyira sós, és füstös.

- Másnap, főzés előtt alaposan megmossuk a húst, majd egy nagyobb fazékban, annyi tiszta, hidegvízzel feltesszük főni, amennyi ellepi. Lassú tűzön kezdjük, de a sonka nagyságától függően akár több órát is igénybe vehet a főzése. (Ahány kg a sonka, annyi órát főzzük. Vagyis 3 kg-os sonkát 3 órán át, de egy 6 kg súlyú sonkát csak 5 órán át főzünk.) Aki szereti, tehet a főzőlébe babérlevelet, pár szem egész borsot.

- Akkor fő meg a sonka, ha egy kötőtűt (villát) beleszúrva könnyedén belemegy, és könnyedén lecsúszik róla. Ha csontos, akkor elválik a hústól.

- A sonkát a vízben hagyjuk kihűlni, mert könnyebb szeletelni. A kötözött sonkáról pedig a hálót ekkor vegyük le.

A sonka levében megfőzhetjük a tojásokat, így sokkal finomabb lesz, vagy főzhetünk belőle nagyon finom Bablevest, esetleg Savanyú-káposztás bablevest. Nagyon finom még, ha Babfőzelékhez használjuk fel.

www.tvn.hu_9df3b4341e796ae19843b456c0f05ec6.jpg

Húsvéti Képeslapok

Elbeszélések szerint az első húsvéti képeslapot Angliában postázták. Állítólag a feladó, az üdvözlő szavak mellé, egy nyulat is rajzolt.

1.jpg

250px-easter_bunny_postcard_1915_stecher.jpg

www.tvn.hu_7f6af9ad4bdf8d035aa3caddcd3cdd0f.jpg

www.tvn.hu_26da7364573f5d8d4fdb221fc9ac660a.jpg

www.tvn.hu_aecf3bad498585db61cba036b28d617a.jpg

www.tvn.hu_d9a0a9166fb5cf7e6bd031f0998411be.jpg

1254224643_60.gif

www.tvn.hu_f0ed43e044bc8b42e56288db829717bb.jpg

Nos, most már pihenhetek. Ennyit tudtam összeszedni a világhálón ahhoz, amit már egyébként is tudtam a Húsvétról, és a vele járó szokásokról, a teljesség igénye nélkül.

1362328835_96.png

TOVÁBBI KELLEMES, PIHENTETŐ HÚSVÉTI ÜNNEPEKET, ÉS SOK LOCSOLÓT, A LOCSOLÓKNAK SOK, SZÉP PIROS TOJÁST!

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 119
Tegnapi: 138
Heti: 361
Havi: 2 484
Össz.: 540 559

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: Húsvéti szokások
TITKOK SZIGETE EGY ÚJ HOBBI KEZDETÉN EGY MÁSIK VILÁG TITKA - © 2008 - 2018 - szerkesztek.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével a weboldalkészítés gyors! Itt kezdődik a saját weboldalkészítés!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: két farkas amelyiket eteted - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »