TITKOK SZIGETE EGY ÚJ HOBBI KEZDETÉN EGY MÁSIK VILÁG TITKA

Dévényi Marianna weblapja: egy új titkot fedeztem fel! Képeim, és szerkesztéseim. Blogok, versek, képek, idézetek, és minden olyan dolog, ami érdekel, és felkelti a figyelmemet.

Miklós napi érdekességek

Sok boldogságot kívánok minden
MIKLÓS-nak! 

www.tvn.hu_07dba73f2b93c421cb42c3d5c4531e3c.gif

Ennek az ünnepnek nálunk nevet adó püspök neve mindenütt más és más: Szent Miklós, Heiliger Nikolaus, Mikulás, Finnországban Joulupukki, az Amerikában ismert Santa Claus a holland Sinterklaas torzult változata. A Szovjetunióban a vallásos vonatkozásoktól megtisztított Gyed Moroz (Fagy apó) a jóságos Sznyegurocskával (Hópelyhecske) hozta a fenyőfát az ajándékokkal, de szilveszterkor.

Szent Miklós püspök volt, igazi, szakállas öregember, aki életét a jócselekedeteknek szánta. Sok száz évvel ezelőtt élt, nem a szokásos, fehérprémes bundában, mint az akkori vallási nagyságok, hanem vörös palástban járta csendben, titokban a várost, s adakozott a szegényeknek, kinek mire volt szüksége.

Szent Miklós ma már csak egy Télapó. A bizánci és a kopt rítusban temetése napját, december 6.-át ünneplik. Nyugaton a X. század óta tartják meg ezt a napot.

szent_miklos.jpg

Amíg nálunk, Magyarországon a Mikulás december 6-án hozza a piros csomagokat, addig a karácsonyfát az ajándékokkal december 24-én (karácsony szenteste) a Jézuska hozza. Amíg a Mikulás piros ruhában, jóságos, pirospozsgás arccal, nagy szakállal érkezik, ördög krampusz kísérői meglehetősen félelmetesek a virgácsaikkal. A kis piros csomagocskát a kitisztított csizmákba, cipőkbe, vagy akár az ablakokba is csempészheti a Mikulás valamikor éjszaka.

xsanta129-regi.jpg

Németországban azonban már Weihnachtsmann, (Karácsonyapó) hozza a csomagokat. Időnként Ruprecht lovag veszi át ezt a szerepet, aki arról volt híres, hogy szeretett ajándékokat osztogatni. Christkindl (Jézuska) szenteste látogatja a családokat az ajándékokkal.

Hollandiában Télapó hagyománya keveredik a jó lovagok tradíciójával, és valószínű, ennek a két hagyománynak az összeolvadásával magyarázható, hogy itt a Mikulás időnként fehér lovon jár. Kerstman (Karácsonyapó) de itt az ajándék facipőbe kerül.

kar_csony_179.gif

Finnországban, vagyis a Lappföldön lakik a Télapó „hivatalosan". A finnek így hívják őt: Joulupukki. Pontos lakhelye az Északi-sarkkör közelében, a Fülhegyen (Napapiiriben) található. Még postahivatalt is rendeztek be, ahova egész évben érkezhetnek a levelek a gyerekektől. Még e-mailt is lehet küldeni: santa.claus@santaclausoffice.fi címre. A finn Télapó megkérdezi a gyerekeket, mielőtt odaadná az ajándékokat, hogy jól viselkedtek-e az utolsó látogatása óta eltelt egy évben. A Mikulás itt természetesen rénszarvasok szánon érkezik, krampusz segítőivel.

lapp.jpg

Svédországban a Jultomten (Karácsonymanó) hozza a Julklappart, vagyis a karácsonyi meglepetéseket, egy hatalmas nagy zsákban.

tomten.jpg

Olaszországban La Befana boszorkány ajándékozott januárban, Vízkeresztkor, de a Mikulás akit Babbo Natale (Karácsonyapó) -nak hívnak, itt is kezdi kiszorítani a hagyományos ajándékozási időpontokat és szimbolikus személyeket. Vigyázzunk, ha rosszak voltunk, jutalmunk csak egy széndarab lesz.

labeffana-olasz.jpg

Spanyolországban Karácsonyapó szerepe erősödik. A spanyol gyerekek a bibliai napkeleti bölcsektől, a Háromkirályoktól várják az ajándékot, akik közül Boldizsár a legnépszerűbb. Az ajándékok itt is Vízkeresztkor, január 5-én kerülnek kiosztásra, szépen kitisztított lábbelikbe!

Portugáliában Karácsonyapó hozza az ajándékot. Itt is keverednek a különböző szokások, amelyek Európában terjedtek el. A vegyítésre jellemző, hogy az ajándékozás időpontja itt december 25-én reggelre esik.

Franciaországban szintén karácsonykor kell a cipőket gondosan megtisztítva elhelyezni, mert 24-én abba kerülnek bele az ajándékok.

miki2.gif

Angliában Father Christmas, a Karácsonyapó nem 24-én hozza az ajándékokat, hanem másnap reggel találhatóak meg a fa alatt. A kéményen át közlekedik, és a kandallóra akasztott zoknikba teszi az ajándékot.

Amerikában Santa Claus érkezik. Angliához hasonlóan, legtöbbször a kéményen keresztül érkezik a lakásba. Szánját rénszarvasok húzzák, kedvence Rudolf. Az amerikai Santa Claus az Északi-sarkon él.

l7434616.jpg

Oroszországban a Gyed Maroz (Fagy Apó, vagy Télapó) járja az országot. A kék, vagy piros hímzett ruhájú Gyed Maroz Újévkor osztogatja az ajándékait. Kísérője a nagyon szép, jégkoronás unokája: Sznyegurocska (Hóleányka). Ő orosz trojkán közlekedik. Részt vállal még a feladatokban Babuska, ez a név a Nagymamára, illetve Anyókára utal, aki szintén ajándékokat ad a gyerekeknek.

nikolaus.png

Legjobb gyereknek lenni a Letteknél, ugyanis a szentestétől számított 12 napon át hozza egyfolytában az ajándékot a Mikulás!

www.tvn.hu_1723c4f20170d8c8ac8b0c69aa525c25.gif

Mi lesz a rossz gyerekekkel? Nos, ők helyenként virgácsot, másutt hagymát, Olaszországban pedig szenet kapnak „ajándékba".

rosszvoltal.jpg
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 111
Tegnapi: 138
Heti: 353
Havi: 2 476
Össz.: 540 551

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: Mikulás érdekességek
TITKOK SZIGETE EGY ÚJ HOBBI KEZDETÉN EGY MÁSIK VILÁG TITKA - © 2008 - 2018 - szerkesztek.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével a weboldalkészítés gyors! Itt kezdődik a saját weboldalkészítés!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: két farkas amelyiket eteted - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »