TITKOK SZIGETE EGY ÚJ HOBBI KEZDETÉN EGY MÁSIK VILÁG TITKA

Dévényi Marianna weblapja: egy új titkot fedeztem fel! Képeim, és szerkesztéseim. Blogok, versek, képek, idézetek, és minden olyan dolog, ami érdekel, és felkelti a figyelmemet.

Egy kis tudomány érdekességek!
Világűrből érkező hírek. 

"Teherautó méretű szikla érkezik a Földhöz szerdán

A Holdnál ötször, illetve kétszer közelebb fog elhúzni a Föld mellett szerdán két kisbolygó. Az égitestek nagysága egy személyautóhoz, illetve kisebb teherautóhoz fogható. Földtávolságuk valóban kicsi lesz, de becsapódásuktól nem kell tartani.

20100305meteoritbfantazia.jpg

Fantáziarajz egy több kilométeres kisbolygó becsapódásáról (NASA)

Mikor kiléptem a freemail fiókomból, ez a cikk villant a szemem elé.

A cikkből:

A 2010 RF12 jelű égitest egy 6-8 méteres objektum, tehát nagyjából akkora, mint egy nagyobb autó. Az égitestet a Mount Lemmon Survey nevű égboltfelmérés keretében azonosították szeptember 5-én. A felfedezés érdekessége, hogy ugyanezen az éjszakán, ugyanebből az obszervatóriumból egy másik objektumot, a 2010 RX30 jelű kisbolygót is azonosították - amely ugyancsak szerdán halad el a Föld mellett. Utóbbi kisbolygó átmérője közel 13 méter, tehát majdnem kétszer akkora, mint társa.

Az első objektum 2010. szeptember 8-án, azaz szerdán, hazai idő szerint délelőtt 10 óra körül jut legközelebb bolygónkhoz. Ekkor mintegy 80.000 kilométerre lesz tőlünk - tehát majdnem ötször közelebb, mint amilyen messze a Hold van. A másik kisbolygó, a 2010 RX30 jelű égitest valamivel messzebb halad el bolygónk mellett, mint a Föld-Hold távolság fele, méghozzá társa után mintegy 6 órával. Mindkét kisbolygó viszonylag halvány lesz a közelség alatt, fényességük 14-16 magnitúdó körül alakul, tehát nagyobb távcsövekkel éppen megfigyelhetők lesznek."
 (http://www.origo.hu/tudomany/vilagur)


22a.gif                     th_vegyes_diszek_81.gif                22b.gif


"Megtalálták az első potenciálisan lakható idegen bolygót?!

Olyan Naprendszeren kívüli bolygó felfedezését jelentették be, amelyen megfelelő körülmények uralkodhatnak a folyékony víz és talán az élet számára is. A Gliese 581g csak háromszor nagyobb tömegű a Földnél, és az úgynevezett lakhatósági zónában kering.

foldhasonmasbolygo.jpg

Fantáziarajz a Gliese 581g jelű, most felfedezett bolygóról

A cikkből:

A Gliese 581g jelű, újonnan felfedezett égitest jelenleg ismert paraméterei alapján a Földhöz leginkább hasonlító exobolygó, azaz Naprendszeren kívüli planéta. Mindössze 20 fényévre van tőlünk, a Libra (Mérleg) csillagképben, és egy a Napnál halványabb csillag, a Gliese 581 körül kering, amelynél korábban már öt exobolygót találtak.

A Gliese 581g csillagtávolsága a Nap-Merkúr távolsághoz hasonló (azaz csillagához közel kering), ennek ellenére az úgynevezett lakhatósági zónában van. Ez az a térség, amelyben egy Földhöz hasonló bolygó felszínén folyékony víz tartósan előfordulhat. A Gliese 581 kisebb a Napnál, tömege mintegy 30%-a, energia kibocsátása pedig 1 százaléka a mi csillagunkénak. Mivel gyengébben sugároz, közelebb húzódik hozzá a lakhatósági zóna.

gliese581.jpg

A Gliese 581 csillag körüli planéták (fent) és a Naprendszerben lévő bolygók helyzete (lent). A nyíl jelzi a most azonosított Gliese 581g exobolygót (Zina Deretsky/National Science Foundation)


A Gliese 581g keringése kötött, tehát 37 napos forgási és keringési ideje megegyezik (ilyen például a Hold is). Emiatt mindig ugyanazt az oldalát fordítja csillaga felé, és nem váltakoznak rajta a nappalok és az éjszakák. A kötött keringés miatt azonban igen stabil viszonyok uralkodhatnak a felszín egyes területein: különösen érdekes lehet például a fény-árnyék határvidék, ahova folyamatosan és igen lapos szögben érkezhet a központi csillag sugárzása.

A bolygó átmérője 1,2-1,4-szerese, tömege pedig csak 3,1-szerese a Földének (eddig általában jóval nagyobb tömegű exobolygókat fedeztek fel), és nagy eséllyel vastag légköre van, ami csökkentheti a nappali és éjszakai oldal közötti hőmérsékleti eltérést. Emellett a kistömegű központi csillag élettartama sokkal nagyobb a Napénál. Mindez kedvező lehet az élet esetleges kialakulása és fejlődése szempontjából. Csillagászati léptékkel a Gliese 581g közel van a Földhöz, ami segíti további vizsgálatát.

gliese581-lakhatosagizona.jpg

A most felfedezett, g jelű planéta helye a Gliese 581 bolygói között (lent), és összehasonlításként a Naprendszer bolygói (fent), valamint a kékes színű sávval jelzett lakhatósági zóna helyzete


Korábban már találtak néhány, a Földhöz hasonló tömegű exobolygót Naphoz hasonló (fősorozati) csillagok körül: ilyen az ugyanebben a rendszerben keringő Gliese 581e 1,9-szeres és a COROT-7b 1,7-szeres földtömegével. Ezek azonban nem olyan távolságban vannak csillaguktól, hogy tartósan folyékony víz lehetne a felszínükön.

Az amerikai National Science Foundation honlapján közel egy órás filmben mutatják be a felfedezés részleteit."

(http://www.origo.hu/tudomany/vilagur)

foldsorvalaszto.gif


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 120
Tegnapi: 138
Heti: 362
Havi: 2 485
Össz.: 540 560

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: Tudomány
TITKOK SZIGETE EGY ÚJ HOBBI KEZDETÉN EGY MÁSIK VILÁG TITKA - © 2008 - 2018 - szerkesztek.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével a weboldalkészítés gyors! Itt kezdődik a saját weboldalkészítés!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: két farkas amelyiket eteted - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »