TITKOK SZIGETE EGY ÚJ HOBBI KEZDETÉN EGY MÁSIK VILÁG TITKA

Dévényi Marianna weblapja: egy új titkot fedeztem fel! Képeim, és szerkesztéseim. Blogok, versek, képek, idézetek, és minden olyan dolog, ami érdekel, és felkelti a figyelmemet.

Vízesések

Angel-vízesés

800px-angel_falls_panoramic_20080314.jpg

Az őslakosok (tepui) nyelvén Kerekupai-Merú ami körülbelül annyit jelent, hogy „a legmélyebb hely vízesése".

800px-kukenam-tepui.jpg angel.jpg 20080219angelvize3.jpg

A világ legmagasabb vízesése, Venezuela keleti részén, Bolivar állam Gran Sabana régiójában levő Canaima Nemzeti Parkjában található. Auyán-Tepui (Ördög hegy) magaslatáról zuhan alá a Churun folyóból az Ördög szurdokba. Magassága, a teljes szintkülönbséget számítva, 979 méter, megszakítás nélkül 807 métert zuhan egy szikla pereméig, amelyen átbukva, még 172 métert zuhan egy sziklamedencébe, a hely lábánál.

Ernesto Sánchez la Cruz 1912-ben már felfedezte, de ismertté csak 1933-ban vált, James Crawford Angel Marshall révén.

A Guyanai-hegyvidék nagy részét sűrű trópusi őserdő borítja, míg a táblahegyek tetején szavannanövényzet található. Egy ilyen fennsíkon, a homokkőrétegbe vágott mély hasadékokból zúdul alá a mélybe. A 770 km2 kiterjedésű fennsík repedéseiben és hasadékaiban nagy mennyiségű, átlagosan évi 7620 mm csapadék jut, és ez táplálja a vízesést. A lezúduló vizet a Churun folyó szállítja el, amely később a Carraóba ömlik. Száraz évszakban előfordul, hogy a zuhatag vize nem is éri el a folyót, páraköd lesz. Ilyenkor lehet gyönyörködni a több száz méter magas kőfaragványokban, amelyeket az évmilliók során a vízcseppek vájtak a sziklafalba.

angel_vizeses.jpg inarticle-b-sef7qqmpv3.jpg inarticle-b-w7djls3n1i.jpgNiagara-vízesés

1600px-niagara_falls_panorama.jpg


A Niagara-vízesés egy hatalmas vízesés együttes a Niagara folyón Kanada és az Amerikai Egyesült Államok határán, elválasztva Ontario tartományt és New York államot.

A Niagara-vízesés két fő részből áll, amiket a Kecske-sziget választ el: a Patkó-zuhatag a határ kanadai oldalán, és az Amerikai-zuhatag az amerikai oldalon. Szintén az amerikai oldalon található még egy kisebb, a Menyasszonyi fátyol-zuhatag, amit a Luna-sziget különít el.

patko-zuhatag.jpg niagara_vizeses-.jpg kecskesziget.jpg

A vízesés együttes a gleccserek visszahúzódásakor formálódott, a Wisconsis-glecseresedés végén az utolsó jégkorszakban, a víz az újonnan létrejött Nagy tavakból vájt utat magának ide a Niagara lejtőn át az Atlanti óceán irányában.

Bár nem rendkívül magas, a Niagara vízesés nagyon széles: több mint 168 000 m3 zúdul le minden percben magas vízállás esetén, és 110 000 m3 átlagosnál.

A Niagara-vízesés egyszerre csábító szépsége, és hasonlóan értékes hidroelektronikus ereje miatt. Az egyensúly megteremtése a természetes megőrzés, az üdülési, kereskedelmi és ipari felhasználások között kihívást jelent már az 1800-as évektől fogva.

Viktória vízesés

viktoria_vizeses.jpg

Zambia és Zimbabve határán található. Helyi elnevezése a makololóktól származik: Mosi-oa-Tunya jelentése: „Mennydörgő gőzölgés" és „Robajló füst". A név onnan ered, hogy a víz száz méteres mélységben alázúduló hangját háromszáz méteres párafüggöny egészíti ki. A Viktória vízesés 1708 méter széles vízzuhataga a legszélesebb a világon. Közvetlen környékét mind a két ország nemzeti parkká nyilvánította, és az UNESCO Világörökség részeként 1989-ben nemzetközi védelemben is részesült. Magassága 61-108 méter között van.

Afrika déli részének legnagyobb folyama, a Zambézi táplálja a vízesést. A felfelé meredő sziklák és a kiemelkedő szigetek öt nagyobb zuhatagra osztják a vízesést: Ördög vízesése, Fő-zuhatag, Lópatkó-zuhatag, Szivárvány-zuhatag és Keleti-zuhatag. A Viktória-vízesés alatt a víz 25-75 méter széles szakadékba jut, innen egy erre merőleges, 65 méter széles és 120 méter hosszú csatornán áramlik ki, amely a Fortyogó Üst nevű katlanba torkollik. Ennek mélysége száraz időszakban 17 méter, esős időszakban a dupláját is elérheti - ilyenkor a vízsebesség eléri a 150 km/órát. A Viktória-vízesés az átfolyt vízmennyiség tekintetében, - a világon - a tizenegyedik helyen áll.

viktoria1972esosevszak.jpg               victoria2003szarazevszak.jpg

   1972-ben esős évszakban                       2003-ban száraz évszakban

A zuhatag közelében található a világ egyik legnagyobb, és legidősebb baobabfa példánya. A nagy majomkenyérfa volt a találkozási pontja korábban az idetévedő kereskedőknek, kalandoroknak és utazóknak.

800px-baobab_and_elephant_tanzania_.jpgWeblap látogatottság számláló:

Mai: 127
Tegnapi: 138
Heti: 369
Havi: 2 492
Össz.: 540 567

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: Vízesések
TITKOK SZIGETE EGY ÚJ HOBBI KEZDETÉN EGY MÁSIK VILÁG TITKA - © 2008 - 2018 - szerkesztek.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével a weboldalkészítés gyors! Itt kezdődik a saját weboldalkészítés!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: két farkas amelyiket eteted - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »