TITKOK SZIGETE EGY ÚJ HOBBI KEZDETÉN EGY MÁSIK VILÁG TITKA

Dévényi Marianna weblapja: egy új titkot fedeztem fel! Képeim, és szerkesztéseim. Blogok, versek, képek, idézetek, és minden olyan dolog, ami érdekel, és felkelti a figyelmemet.

Ötzi glecser múmiája

Nem ott halt meg Ötzi, a rézkori ember, ahol mumifikálódott holttestét több mint ötezer évvel később egy gleccseren megtalálták - állítják olasz kutatók.

otzi-rezkoriember.jpg   otczi_temetese.jpg

otzi.jpg

1991-ben találta meg Helmut Simon kiránduló az Ötztaler alpokban az 5300 évvel ezelőtt élt vadász jégbe fagyott tetemét: egyesek szerint nem kizárt, hogy Ötzi bosszút áll azokon, akik a nyugalmát bolygatják.

Ötzi lelke ma is köztünk bolyong!

A per Simon utódai és Bolzano tartomány között a megtalálói jogért folyik: az időközben elhunyt Simon legutóbb 150 ezer eurót követelt, de a tartomány nem szándékozik 50 ezernél többet fizetni. Mindenesetre a bíróság Simont minősítette a megtalálónak. 

Ami pedig az őskori vadász bosszúját illeti, a legutóbbi titokzatos halálesetet Ausztráliában vélték felfedezni. Ott ugyanis 2005-ben, 63 éves korában elhunyt Tom Loy régész, aki éppen a jégemberről írt könyvén dolgozott. Ez már állítólag a hatodik "titokzatos" haláleset volt, amely olyanokat sújtott, akik valamiképpen kapcsolatban álltak a jégemberrel - köztük felfedezője, Helmut Simon és "Ötzi törvényszéki orvosa", Rainer Henn is, aki 1992-ben közlekedési baleset áldozata lett, miközben úton volt, hogy előadást tartson a jégemberről.

A halálos áldozatok száma egyre újabb találgatásokra adott okot. A régész Loy 12 éven át egy vérbetegségben szenvedett, amelyet röviddel azután diagnosztizáltak, hogy Ötzivel foglalkozó kutatásait elkezdte. Fivére, Gareth Loy halála után azt nyilatkozta a The Australian című napilapnak, hogy a boncolás során nem sikerült pontosan megállapítani a halál okát.

Az ismert őstörténész és Ötzi-kutató, Konrad Spinler egyetemi tanár hosszú betegség után 2005-ben hunyt el Innsbruckban. Életében állítólag nem érezte, hogy az "átok" őt is fenyegetheti és nem sokkal halála előtt a médiának nyilatkozva tréfásan meg is jegyezte: "Én lennék vajon a következő?"

Ötzi megtalálója, Helmut Simon 2004 októberben nem tért vissza egy Salzburg melletti hegyi túráról. Holttestét több napi keresés után találták meg. Egy hegyi vezetőt, aki elkísérte Reinhold Messnert arra a helyre, ahol Ötzit megtalálták, lavina temetett be. Egy tiroli újságíró pedig, aki az elsők közt tudósított a tetem megtalálásáról, később rákban meghalt.

Ezek a halálesetek okot szolgáltattak arra, hogy az ORF osztrák közszolgálati tévében tavaly felvessék a kérdést: "A Jégember bosszút áll azokon, akik megzavarták nyugalmát?" Friedbert Karger plazma- és parafizikus a műsorban akkor azzal a teóriával állt elő, hogy a halál után az ember "lelke vagy szelleme finom anyagként" létezik tovább és "képes befolyással lenni életterünkre", így Ötzi lelke is itt bolyonghat. 

1.gif

Ötzi, a jégbe fagyott rézkori ember két támadást is elszenvedett nem sokkal halála előtt: az egyiket néhány nappal korábban, erről a jobb kezén lévő mély vágás tanúskodik, a másikat pedig élete utolsó óráiban, amikor egy nyíllal sebesítették meg, majd egy tompa tárggyal leütötték - állítják a müncheni Ludvig-Maximilians Egyetem (LMU) kutatói.

Korommal, feltehetően gyógyítási célból készült Ötzi tetoválása - állítja egy osztrák kutató, aki az 5300 éves jégemberből vett szövetmintákat fény- és lézermikroszkóp segítségével vizsgálta.

 

A bronzkori embert - akit 1991 őszén találtak kirándulók az Alpokban olasz területen, miután kiolvadt ötezer éves jégsírjából - már jó párszor vizsgálták, de ezúttal a legfejlettebb technikával, egyebek közt számítógépes tomográffal és többdimenziós képet alkotó röntgennel világították át.

A végeredmény: Ötzi hátulról és kissé alulról kilőve kapta a hátába nagy erővel a nyílvesszőt, amelynek hegye 13 milliméter hosszan felszakított egy verőeret. Vér ömlött a környező testszövetekbe, és persze a sebből is patakzott, Ötzi pedig még aznap belehalt sebesülésébe - nem botorkált még napokon át, mint ahogy azt korábban a tudósok feltételezték. Egy ilyen sérülés túlélési esélye még ma, kórházi ellátás esetén is csupán 40 százalékos.

otzikiemelese.jpg


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 72
Tegnapi: 199
Heti: 637
Havi: 1 951
Össz.: 536 666

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: Ötzi jégember
TITKOK SZIGETE EGY ÚJ HOBBI KEZDETÉN EGY MÁSIK VILÁG TITKA - © 2008 - 2018 - szerkesztek.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével a weboldalkészítés gyors! Itt kezdődik a saját weboldalkészítés!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: két farkas amelyiket eteted - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »