TITKOK SZIGETE EGY ÚJ HOBBI KEZDETÉN EGY MÁSIK VILÁG TITKA

Dévényi Marianna weblapja: egy új titkot fedeztem fel! Képeim, és szerkesztéseim. Blogok, versek, képek, idézetek, és minden olyan dolog, ami érdekel, és felkelti a figyelmemet.

Tunyogmatolcson!

s7301540.jpg

Két hete Tunyogmatolcson jártam! Ott tudtam meg, hogy Petőfi Sándort a valaha Matolcson, a Szamosparton álló, régen lebontott Kocsma ihlette meg.

s7301541.jpg

Az újabb irodalomtörténeti kutatások alapján a "Kurta kocsma" valószínűleg a matolcsi oldalon, a Szamoson közlekedő komp mellett állt. Petőfi Sándor, Luby Zsigmond birtokos barátjaként járt Luby fülpösdaróci új kastélyában. Fülpösdarócra azonban csak a matolcsi révvel lehetett eljutni, és amíg a kompra vártak betérhettek a közeli kocsmába. Az élmény nyomán születhetett később a vers.

s7301539.jpg

Petőfi Sándor: Falu végén kurta kocsma...

Falu végén kurta kocsma,
Oda rúg ki a Szamosra,
Meg is látná magát benne,
Ha az éj nem közelegne.

Az éjszaka közeledik,
A világ lecsendesedik,
Pihen a komp, kikötötték,
Benne hallgat a sötétség.

De a kocsma bezzeg hangos!
Munkálódik a cimbalmos,
A legények kurjogatnak,
Szinte reng belé az ablak.

„Kocsmárosné, aranyvirág,
Ide a legjobbik borát,
Vén legyen, mint a nagyapám,
És tüzes, mint ifjú babám!

Húzd rá cigány, húzzad jobban,
Táncolni való kedvem van,
Eltáncolom a pénzemet,
Kitáncolom a lelkemet!"

Bekopognak az ablakon:
„Ne zúgjatok olyan nagyon,
Azt üzeni az uraság,
Mert lefeküdt, alunni vágy."

„Ördög bújjék az uradba,
Te pedig menj a pokolba!...
Húzd rá, cigány, csak azért is,
Ha mindjárt az ingemért is!"

Megint jőnek, kopogtatnak:
„Csendesebben vigadjanak,
Isten áldja meg kendteket,
Szegény édesanyám beteg."

Feleletet egyik sem ad,
Kihörpentik boraikat,
Végét vetik a zenének
S hazamennek a legények.

(Szatmár, 1847. augusztus.)

s7301545.jpg

A kis unokámmal a Szamos matolcsi oldalán, a Kurta kocsma helyén! Balra a kastély, jobbra a tunyogi Templom látszik.

Azt is megtudtam, hogy Zalka Máté szülőháza is itt van Matolcson, nem messze a Szamos partjától. E községben született a spanyol polgárháború legendás tábornoka Frankl Béla, aki a közeli Mátészalka nevéből képzett írói álnevén, Zalka Mátéként vált ismertté.

zalka_mate_sirja-bpkerepesi_temeto.jpg

Zalka Máté sírja Budapesten, a Kerepesi temetőben.

Kispolgári családból származott, érettségi vizsgát a szatmárnémeti felsőkereskedelmi iskolában tett. Az első világháborúban először Doberdónál harcolt az olasz fronton, később átvezényelték az orosz frontra, ahol 1916 júniusában megsebesült és fogságba esett, mint hadapródőrmester. 1919 őszén megszökött a krasznojarszki hadifogolytáborból (Szibéria), majd partizáncsoportot alakított, a Vörös Hadsereghez 1920 elején csatlakozott. Krasznojarszk felszabadításában is részt vett, majd 1920-tól az oroszországi kommunista párt (bolsevik) tagja lett. Miután a polgárháború véget ért, irodalmi tevékenységet folytatott Moszkvában. Első elbeszélése 1924-ben jelent meg, első kötete orosz nyelven látott napvilágot Moszkvában. Műveinek témái főként az első világháborúval és az orosz polgárháborús eseményekből származnak. 1936-ban a spanyolországi antifasiszta harcosok soraiba önként jelentkezett. Itt Lukács Pál néven mint tábornok szervezte a nemzetközi brigádokat a spanyol polgárháborúban. 1937 nyarán esett el az Huesca alatti harcokban.

tunyogi-reftemplom.jpg

Tunyogmatolcs két református templommal rendelkezik. A tunyogi templom már 1335-ben létezett, ennek alapjaira épült 1914-ben közvetlenűl a Szamos partjára a jelenlegi, műemlék jellegű templom.

matolcsi-reftemplom.jpg

A matolcsi templomot 1767-ben kezdték építeni és barokk stílusban készült el. A Szamos folyót 1896-ban szabályozásnak vetették alá, melynek köszönhetően a két településrészt átszelő folyó holt ággá vált. Ez a 185 hektáros vízterület a Holt-Szamos, amely a horgászok paradicsoma. A két települést évszázadokon át rév kötötte össze.

Szamos

A szeszélyesen kanyargó folyó szabályozását 1890-ben fejezték be: összesen 22 átmetszés készült, mintegy 26 km hosszúságban. A folyó mindkét partján töltés húzódik.

A folyó levágott kanyarjait Holt-Szamos-nak nevezik. A Szamos folyószabályozás előtti medrében (Holt-Szamos) még most is bőven van víz, egyes szakaszai azonban már feltöltődtek. A régi, még víz borította meder-szakaszok csodálatos növény- és állatvilága sok kirándulót, horgászt csábít a környékre. A Szamos folyó nagy kanyarulatait az itteni lakosság szeg-nek nevezi, így keletkeztek a régi nagy kanyarulatok mellett fekvő települések nevei is.

szamos.jpg

A képek kettő kivételével saját készítés!


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 60
Tegnapi: 199
Heti: 625
Havi: 1 939
Össz.: 536 654

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: Kurta kocsma
TITKOK SZIGETE EGY ÚJ HOBBI KEZDETÉN EGY MÁSIK VILÁG TITKA - © 2008 - 2018 - szerkesztek.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével a weboldalkészítés gyors! Itt kezdődik a saját weboldalkészítés!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: két farkas amelyiket eteted - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »