TITKOK SZIGETE EGY ÚJ HOBBI KEZDETÉN EGY MÁSIK VILÁG TITKA

Dévényi Marianna weblapja: egy új titkot fedeztem fel! Képeim, és szerkesztéseim. Blogok, versek, képek, idézetek, és minden olyan dolog, ami érdekel, és felkelti a figyelmemet.

Gyermekkori jelzők

Ma egy nagyon érdekes cikk keltette fel a figyelmemet a Facebookon. A gyermekkorban megélt, a gyermekekre ráaggatott jelzők, sokat elmondott negatív dolgok belesulykolása végig kíséri a gyermek útját egész a haláláig. Olyan mély nyomot tud hagyni maga után, hogy már ki sem törölhető.

Elhoztam ezt a cikket, mely mélyen érintett engem is. Nem csak a külalak, hanem a benső én kialakításában is nagy szerepet játszik a gyermekkori jelző "ráaggatások", sokat elmondott negatív tulajdonság indokolatlan kiemelése.

A lelki érzékenység valami finom, sokrétű dolog. Úgy gondolom, egy bizonyos értelemben gazdagabb belső világra utal, egy láthatatlan isteni ujjlenyomat. Az ilyen emberre mondják, hogy bonyolult. Vannak ennek a minősítésnek fokozatai, egészen odáig, hogy „dilis”. Na, igen, mert ha valamit nem ért egy átlagember, akkor az csak valami dili lehet.
(Dr. Katona Edit  homeopata, pszichiáter)
 
gyermekkorijelzok.jpg
 
Nagyon vigyázzunk, milyen jelzővel illetjük gyerekeinket. Tönkre tehetjük az életüket.
Egy újonnan megjelent tanulmány megerősíti azt, amit a neurolingvisztikában jártas szakemberek már régóta hangoztatnak: ha a szülők, rokonok gyakran illetik negatív jelzőkkel kisgyermeküket, akkor nagyobb eséllyel válik olyan felnőtté a gyermek, amilyennek nevezték.
 
A Kalifornia Egyetem (UCLA) kutatói által írt tanulmány rámutatott arra, hogy azoknak a lányoknak, akiket 10 éves koruk előtt kövérnek neveztek szüleik, rokonaik, közeli barátaik, minden esélyük megvan arra, hogy felnőtt korban elhízzanak.
 
A kutatók évente megmérték a kísérletben résztvevő lányok magasságát és testsúlyát, és kiderült, hogy akiket kövér jelzőkkel illettek kisebb korukban, azok esetében 1,66-szor nagyobb az esélye, hogy 19 éves korukra kövérebbek legyenek. A. Janet Tomiyama, az UCLA pszichológus professzora sokkolónak nevezte az eredményeket.
Elmondta: a hatás akkor is működött, ha a testsúlyt, a jövedelmet, a fajt és a pubertáskort nem vették figyelembe az összehasonlítás során. Jeffrey Hunger, a tanulmány társszerzője hangsúlyozta, a negatív társítás arra ösztönözte a kislányokat, hogy öntudatlanul is magukra vegyék az elhízás stigmáját, és olyan magatartásformákat vegyenek fel, amelyet végül önbeteljesítőnek bizonyultak.
A negatív megbélyegzések, jelzők fizikai és a pszichológiai szinten egyaránt hatnak. Pszichológiai megbélyegzések pl. a következők: vesztes vagy, soha, semmit nem vagy képes megcsinálni, figyelmetlen vagy, nem tartod magad a szabályokhoz, igazi probléma vagy, soha nem sikerül semmi neked, stb. A gyerekek még nem rendelkeznek olyan mentális és érzelmi kapacitással, amellyel képesek lennének visszautasítani a negatív üzeneteket, ellenkezőleg, szivacsként szívnak magukba mindent, és alkalmazzák a kapott ismereteket.
 
Képzeljük el, hogy megszületünk, és halvány fogalmunk sincs arról, hogy kik vagyunk. Amikor növekedünk, a szüleinktől függünk, ők gondoskodnak rólunk, és az ő feladatuk, hogy megtanítsák nekünk, kik is vagyunk. Ezért szüleinknek mindenek felett hiszünk, és amikor negatív üzeneteket kapunk, azokat is helyesként fogjuk fel. Amikor azt mondják nekünk, hogy vesztesek vagyunk, akként is fogunk viselkedni. Ha sok ilyen üzenetet kapunk folyamatosan, jó eséllyel egy önbizalom hiányos, szorongó és az életben a helyünket nem találó felnőtté fogunk válni.
 
Szerencsére sokan ezek közül a gyerekek közül tinédzser korban, vagy még korábban fellázadnak a megbélyegzések ellen. Annyira sérült a lelkük, az önbecsülésük, hogy készek megálljt parancsolni a folyamatnak. Akik elég erősnek bizonyulnak, azok 20-30 éves korukra képesek lesznek maguk mögött hagyni ezeket a sérüléseket és leküzdeni az ezekből fakadó hátrányokat. Teljes sikert akkor érnek el, ha nemcsak harcolnak ezekkel az üzenetekkel, hanem teljesen elfelejtik azokat. Ehhez arra van szükség, hogy tudatosítsák magukban az elszenvedett sérelmeket, elfogadják a helyzetet és megbocsássanak. Minden tőlük függ, hisz mindenki magát ismeri a legjobban.
 
Megjelent:  2014/08/28  Írta:  Jerome Flynn
 
 
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 76
Tegnapi: 138
Heti: 318
Havi: 2 441
Össz.: 540 516

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: Gyermekkori jelzők
TITKOK SZIGETE EGY ÚJ HOBBI KEZDETÉN EGY MÁSIK VILÁG TITKA - © 2008 - 2018 - szerkesztek.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével a weboldalkészítés gyors! Itt kezdődik a saját weboldalkészítés!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: két farkas amelyiket eteted - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »