TITKOK SZIGETE EGY ÚJ HOBBI KEZDETÉN EGY MÁSIK VILÁG TITKA

Dévényi Marianna weblapja: egy új titkot fedeztem fel! Képeim, és szerkesztéseim. Blogok, versek, képek, idézetek, és minden olyan dolog, ami érdekel, és felkelti a figyelmemet.

Váci múmiák

vaci_mumiak2.jpggyermekmumia.jpg

Egyedülálló magyar lelet együttes. 1994-ben Vácott, a Fehérek templomának felújításakor, a templomtorony alatt lefalazott, boltozatos kriptára bukkantak. A csaknem kétszáz éve háborítatlan díszes fakoporsókban 265 halotti ruhába öltöztetett, ékszerekkel, díszekkel, kegytárgyakkal ellátott, mumifikálódott holttestet találtak. A kriptát 1729 és 1731 között építették, s csaknem másfél évszázadon keresztül használták temetkezési helyül Vác polgárai. A lejáratot 1838-ban befalazták, majd feledésbe merült. A mumifikálódás emberi beavatkozás nélkül, természetes módon zajlott, ami elsősorban a kripta sajátos mikroklímájának köszönhető: az átlaghőmérséklet 8-11 Celsius fok, a légnyomás 99-100 hPa között ingadozott, egy keskeny kürtőn keresztül pedig állandó volt a légmozgás. Az elhunytak a természetes bomlás helyett lassan kiszáradtak, a faforgáccsal bélelt fenyőfa koporsó felfogta testnedveiket. A fenyő terpenoid tartalma megakadályozta a gombák és baktériumok szaporodását. A koporsók feliratai és a plébánián megőrzött anyakönyvi adatok segítségével az eltemetettek többségét sikerült azonosítani. Nagyrészt a XVII. században német, cseh, morva vidékről települtek Vácra. Kétharmaduk tbc-fertőzött volt. A váci múmiák lelet együttese tudományos szempontból egyedülálló lehetőséget nyújt a XVIII. században élt népcsoport mikrobiológiai, szövettani, genetikai vizsgálatára, de az antropológia, a történeti demográfia és számos más tudományterület számára is kiemelkedő jelentőséggel bír. A leletekből 2006. április 8-án nyílt kiállítás a Természettudományi Múzeumban. (Magyar Virtuális Enciklopédia)

mumiak.jpg

A kétszáz esztendős váci múmiák. Közel egy évtizede a váci Fehérek templomának felújítása során a kőművesek egy rég elfeledett, koporsókkal teli kriptára bukkantak. A muzeológusok és antropológusok legnagyobb meglepetésére a 170-270 éves koporsókban nem csontvázak, hanem természetes módon mumifikálódott tetemek feküdtek.

A National Geographic Magazin januári száma érdekfeszítő összeállítást közöl a közel 300 váci múmia megtalálásáról, a leletmentésről, valamint a Magyar Természettudományi Múzeum antropológusainak a mumifikálódott tetemekkel kapcsolatos kutatásairól - olvasható a természet és dokumentumfilmeket sugárzó televíziós csatorna működtetői által kiadott magazin januári számában. A magazinból kimaradt felvételeket a folyóirat remek fotósának, Szandelszky Bélának a képaláírásaival tekinthetik meg. Az újság mellett a televízió képernyőjén keresztül is megismerhették a váci múmiák történetét - mint arról korábban beszámoltunk. Egyes kutatók szerint a leletek tanulmányozása a tuberkolózis terápiájában kulcsfontosságú szerepet játszhatnak, s tulajdonképpen, ennek bizonyítására készült a dokumentumfilm. A legelőször január 3-án adásba került filmet január 24-én 19 óra 30 perckor és január 31-én 12 óra 30 perckor ismét megtekinthetik az érdeklődők - áll a váci Tragor Ignác Múzeum januári hírlevelében. A film a „Mesék az élő holtakról" című sorozat részeként készült. A váci múmiákról további információk a www.geographic.hu/mumia oldalon is találhatóak.

vaci_mumiak1.jpg           mumiak-rejteje.jpgWeblap látogatottság számláló:

Mai: 127
Tegnapi: 138
Heti: 369
Havi: 2 492
Össz.: 540 567

Látogatottság növelés
  |     |     |  
Oldal: Történelem 2.
TITKOK SZIGETE EGY ÚJ HOBBI KEZDETÉN EGY MÁSIK VILÁG TITKA - © 2008 - 2018 - szerkesztek.hupont.hu

A HuPont.hu segítségével a weboldalkészítés gyors! Itt kezdődik a saját weboldalkészítés!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: két farkas amelyiket eteted - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »