Kövér porcsin (Portulaca oleracea).Ismered ugye? Nálad is megterem, győzöd irtani a kertedből? Minden évben kikapálod? Nézz körül a kertedben, bizonyára megtalálod! Csupasz, 30 cm magas, évelő növény, húsos, kúszó szárral. Pozsgás, fényes levelei sötétzöld színűek, tojásdad alakúak. Virágainak 5-6 szirma van. Kellemesen savanykás íze miatt nyersen is és főzve fogyasztható.
Összetevői: - Omega-3 zsírsavakban a leggazdagabb növény- C-vitamin - E-vitamin - Glutation - Oxálsav - Alkaloidák - Zsírsavak - Kumarinok - Flavonidok - Szívglikozidok - Glikozidok Gyógyhatása: - Szív és érrendszeri betegségek - Szív problémák - Érelmeszesedés - Koleszterin szint - Cukorszint (jó hatást gyakorol koleszterin és cukor szintre) - Immunrendszer erősítő - Védi az artériákat - Reumatikus megbetegedések (belsőleg és külsőleg pakolásként) - Izomgörcs fellazítása - Aranyér - Stressz - Álmatlanság - Bőrgyulladás, ekcéma, égési sebek - Húgyúti betegségek, gyulladások - Fejfájás, megfázás, influenza - Fogínygyulladás Felhasználása: Íze hasonló a sóskáéhoz, ezért készülhet belőle saláta, salátaadalék, diétás ételek, illetve vegetáriánus konyhában fűszer. Levelei és szárai nagyon finom, sós, fűszeres ízűek. A leveleket vajban megpárolva, levesek ízesítésére használhatjuk, míg az idősebb leveleket spenótként készíthetjük el. Sült húsokhoz, illetve grillezett ételekhez kiváló. Fiatal levelei a paradicsomsaláta finom ízesítője. A fiatal levelek sószegény diétás ételek ízesítésére alkalmas. A megkent kenyér tetejére is tehetünk felaprított porcsint. Télire, megsózva, üvegekbe rakva, ecettel, vagy borral felöntve tartósítható. Szárítva elveszti értékes íz- és zamatanyagait, de fagyasztható. Régi, angol receptek szerint, leveleit a kapribogyóhoz hasonlóan tehetjük el. Meleg ételekbe az utolsó pillanatban tegyük, így kevésbé veszti el zamatanyagait és magas C-vitamin-tartalmát. Pakolásnak törjük össze a friss növény szárát és leveleit, fogjuk vászonruhába, és tegyük a sérült testrészre, és rögzítsük. Akár egész éjszaka is rajta maradhat. Gyűjtése: Egész nyáron, virágzás előtt gyűjthető. Jellegzetessége miatt nem téveszthető össze semmilyen más növénnyel. Kövérporcsin a konyhában - Porcsinfőzelék - Porcsin franciásan - Párolt porcsin - Porcsin saláta Mielőtt tömegesen pusztítani kezdjük, és a komposztra vetjük, gondoljuk át, hiszen sok értékes anyagot tartalmaz. A kövérporcsint, mint gyógynövényt, értékeljük, és örüljünk, ha megtalálható a kertünkben. (Forrás: antalvali.com)
|